pátek 13. května 2016

Hovězí líčka na černém pivě a zelenině s bramborovo-citronovou kaší

Hovězí líčka na černém pivě a zelenině s bramborovo-citronovou kaší
 

Zase jeden z experimentů, který se vydařil. Pro mě trochu risk, ale vše dopadlo na jedničku. Ostatně..., řekněte sami... :)




Suroviny
1,3kg hovězích líček
4 cibule
2 stroužky česneku
3 mrkve
4 řapíky řapíkatého celeru
250g celeru
2 lžíce třtinového cukru
0,5l černého piva
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1 balení Cottage sýra
1 citrón
přepuštěné máslo
sůl
pepř



Líčka odblaňte a nakrájejte na větší kousky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte asi tři lžíce přepuštěného másla a cibuli, společně s česnekem, na něm pozvolna opékejte, dokud nebude cibule hezky hnědá, může to trvat i dvacet minut. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout, pak očištěnou a pokrájenou zeleninu na větší kousky. Společně chvíli opékejte. Zalijte černým pivem, pokud je ho málo dolijte vodou nebo vývarem, aby bylo maso zcela ponořené. Přidejte koření, osolte a opepřete. Přiklopte poklicí a nechte na mírném ohni dusit zhruba tři hodiny.
Vyndejte bobkový list a kuličky nového koření, bokem na talíř vyndejte veškeré maso z hrnce. Omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je moc řídká, nechte ji zredukovat (vařit s odklopenou poklicí do zhoustnutí). Vypněte sporák a do omáčky přidejte Cottage sýr a znovu rozmixujte do hladka. Dochuťte solí a pepřem.
Servírujte s bramborovou kaší nebo brambory.

Bramborovou kaši připravte obvyklým způsobem, já přidávám při vaření brambor vždy kmín, když vařím kaši, dávám drcený. Do scezených brambor dám lžíci másla a rozšlehám společně s mlékem. V této fázi přidejte 1-2 lžíce citronové šťávy, podle vaší chuti a důkladně zamíchejte.

Z citrónu nastrouhejte hoblinky, které výborně doladí finální chuť celého pokrmu, viz foto.
Dobrou chuť.

Doba přípravy cca 3h 30 minut
Počet porcí až 8

 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat